Stigma o konoplji ostaja

20. septembra 2022 je na Mali tržnici v Mariboru potekal celodnevni dogodek z naslovom KONOPLJA ZA VSAK DAN. Ponudniki izdelkov iz konoplje in drugih zdravih izdelkov so svoje stojnice na ogled postavili že zjutraj.

Okrogla miza je postregla z različnimi vidiki o konoplji. Okrogla miza je pokazala, da stigma o konoplji ostaja in da se to področje v Sloveniji razvija izredno počasi. Okroglo mizo je povezoval Bogdan Mak iz  posestva Sončni raj. Sodelovali so:

  • Matjaž Grkman, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
  • Miša Pušenjak, kmetijska svetovalka; specialist za zelenjadarstvo in okrasne rastline pri KGZS Zavod Maribor.
  • dr. Tamara Korošec, svetovalka specialistka II za ekološko kmetovanje, Kmetijski zavod Maribor.
  • Miro Mihec, pomen kampanje in koristi portala Kupujem odgovorno.
  • Tjaša Korelc, svetovalka za kanabinoide in zahodno tradicionalno medicino.
  • Uroš Švigelj, predstavitev celostnega pristopa Konoplja od hrane do zdravila.

Matjaž Grkman iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je poudaril, da je konoplja po slovenskem zakonu droga in zato prepovedana. Dovoljeno je pridelovati industrijsko konopljo s prisotnostjo THC do 2%. Pripravlja se predlog, da bi se ta količina vsebnosti dvignila do 3%. Vendar pridelava konoplje v Sloveniji upada zadnjih 25 let. V zadnjih treh let je pridelava konoplje padla iz 285 na 155 hektarjev, zato je pridelava nišna.

Uporabniki konoplje v zdravstvene namene so njeni veliki zagovorniki. Nekateri izmed njih so postali podjetniki in zdaj izdelke iz konoplje ponujajo na trgu. Zaradi svoje pozitivne zdravstvene izkušnje je konopljo na okrogli mizi zagovarjala tudi Miša Pišenjak. Konoplja je nujna rastlina na vsakem vrtu, potrebna pa je tudi v poljedelskem kolobarju.

Dr. Tamara Korošec, svetovalka specialistka II za ekološko kmetovanje pri Kmetijskem zavodu Maribor je predstavila pravilnega gojenje konoplje ter zakonodaje in pravil gojenja industrijske konoplje. Poudarila je, da je največji izziv to, da ljudje uporabljajo konopljo v zdravstvene namene zgolj kot kurativo, v zadnjih stadijih bolezni, namesto da bi jo jemali preventivno in do bolezni sploh ne bi prišlo.

S tem se je strinjala tudi Darja Batista iz podjetja Biomons. Poudarila je, da konoplja vsebuje več kot tisoč zdravilnih sestavin in da je tudi človek sestavljen z veliko snovi, ki so prisotne tudi v tej rastlini. Lahko bi rekli, da je človek hodeča konoplja.

Tjaša Korelc, svetovalka za kanabinoide in zahodno tradicionalno medicino – spagirijo, je predstavila razloge, zakaj je konoplja nujna v domači lekarni, zakaj je tako pomembno, da se v to poglobimo in osvojimo znanje.

Miro Mihec iz kampanje Kupujem odgovorno je predstavil pomen kampanje in koristi portala www.kupujemodgovorno.si za ozaveščanje o odgovornem nakupovanju in promociji ponudnikov zdravih izdelkov. Na vprašanje moderatorja, kako kupci gledajo na konopljo danes, je Miro Mihce odgovoril, da še vedno gledajo nanjo kot na neko stigmo. Še vedno je javno mnenje, da je konoplja nevarna. Vsi vemo, da je zdravilna, a se zanjo odločijo bolniki, ko več nimajo drugega izhoda. Podobno kot smo nekoč gledali na vegetarijance kot na čudake, a danes več ne (saj je na meniju restavracij tudi veganska in vegetarijanska ponudba), pa danes na uporabnike konopljinih izdelkov še vedno gledajo “tako malo poševno”.  Miro Mihec je poudaril, da je legalizacija konoplje samo ena od tem, pri katerih moramo spremeniti svoje mnenje in (potrošniške) navade.  Tukaj je tudi izziv s pretirano uporabo plastične embalaže za enkratno uporabo, vsebnost gensko spremenjenih organizmov, nepravična trgovina (izkoriščanje od faze pridelave do potrošnika), poskusi na živalih. Zato so to tudi načela kampanje Kupujem odgovorno. Sprememba bo mogoče le, če bomo aktualne zadeve gledali celostno. Na ta način razvoja ne bo mogoče ustaviti.

Uroš Švigelj iz spletne trgovine domaca.si z izdelki iz zelišč je predstavil celostni pristopi Konoplja od hrane do zdravila. Po okrogli mizi je Uroš Švigelj ponudil tudi predavanje s praktično delavnico – Kako pomembno je vsak dan zaužiti tudi svežo konopljo.

Popoldne je sledilo predavanje Boruta Šketa na temo Gradnja iz konoplje in individualno posvetovanje za zdravljenje s konopljo na stojnici Biomons.

Sejem KONOPLJA ZA VSAK DAN je popoldne ponudi degustacije, mreženje, predstavitev strojničarjev in njihovih dejavnosti. Zero waste trgovina Zelena japka, ki se nahaja prav na Mali tržnici, je ponudila prikaz hladnega stiskanja konopljinega olja z degustacijo, degustacija pekovskih izdelkov iz ekoloških, lokalnih in sezonskih sestavin, tudi brezglutensko in brez sladkorja.

Sejem je ponudil tudi čajnico angleških čajev.

Pogovor ob konopljinem čaju.

Kotiček ponovne uporabe je ponudil jesenska izmenjava oblačil društva Aktiviraj se, in sicer v okviru projekta Obnovi – popravi – zamenjaj, ki ga sofinancira Mestna občina Maribor.

Pozno popoldne je sledilo praznovanje in glasbe glasbeni program Slavca L. Kovačiča  in njegovih mladih talentov. Eva Košar je naslednji dan nastopila v srbski Požegi na mednarodnem pevskem festivalu “Ja sam tvoj drug” in s pesmijo Šalalalalam osvojila osvojila posebno nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo avtorske pesmi Slavca L. Kovačiča.

Mary je osvojila tretje mesto v svoji kategoriji.

Hvala vsem udeležencem dogodka: razstavljavcem, udeležencem okrogle mize, nastopajočim v zabavnem programu, prostovoljcem Zelene japke, medijem ter organizatorjem: Mariborske tržnice – Mestne nepremičnine Maribor, društvo Pupillam, trgovina Zelena japka, Zadruga socialne ekonomije Slovenije, so.p. in podjetje Etika.

Dogodki potekajo tudi ob podpori Regionalnega stičišča NVO Podravje in da lahko na Mali tržnici na Dominkuševi 5 nastaja info točka trajnostnih izdelkov in storitev za širšo javnost.

Poglejte si čudovit posnetek z dronom. Video povzame dogajanje v 45 sekundah.
Hvala, Nikolaj Balažič!
.
.
D o g o d k i,  k i  s l e d i j o :
– 1.11. od 10:00-14:00 – Festival aronije in asimine na Mali tržnici, Dominkuševa 4 v Mariboru (info: mitja.senekovic@gmail.com)
– 4.10. od 13:30-17:00 – Festival jabolk, kostanjev in mošta na Mali tržnici, Dominkuševa 4 v Mariboru (info: sandra@etika.si)
– 22.11. od 09:00 – 21:00 stojnice in 17:00-19:00 – ozaveščevalno zabavni program na odru – Kupujem odgovorno, Europark Maribor (info: miro.mihec@etika.si)